DTFINCON21: prima conferință pe incluziune financiară și transformare digitală

  • 24.05.2021

Experți naționali și internaționali din domeniul transformării digitale și incluziunii financiare, dar și toți cei interesați de domeniile date s-au întrunit, pe parcursul a două zile, 20-21 mai, în cadrul primei Conferințe dedicate transformării digitale și incluziunii financiare – #DTFINCON21. Evenimentul a fost organizat de Camera de Comerț Americană din Moldova și Asociația Obștească FINEDU. Conferința are în calitate de parteneri Programul USAID Reforme Structurale în Moldova, fiind susținută de PwC Moldova, Moldova Agroindbank, Visa, Qiwi Moldova, Mastercard, Oracle și Iute Credit.

Prezentă virtual în cadrul panelului de deschidere a Conferinței, dna Lilia Palii, secretar general al Ministerului Economiei și Infrastructurii, a remarcat: ”Ne-am angajat într-un proces de modernizare tehnologică a întregii economii naționale, pregătind o serie de ajustări legislative și acțiuni de susținere a digitalizării pe diverse verticale economice. Cu suportul partenerilor și Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, a fost elaborat proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (pachet digitalizare).”

Domnul Iuri Pașinschi, Secretar general al Ministerului Finanțelor, a menționat: ”Transformarea digitală a ajuns a fi o parte indispensabilă a oricărui proces, fie public, fie privat. Fiecare din noi este pus în situația în care să învețe continuu și să se adapteze la noile cerințe ce țin de modul de a interacționa cu autoritățile publice, cu companiile producătoare de bunuri și prestatoare de servicii. Pe de altă parte, în calitate de promotor al politicilor din domeniul financiar, Ministerul Finanțelor susține inițiativele ce duc la diminuarea numerarului în economie și construirea unui ecosistem fără numerar după modelul celor mai avansate state la acest capitol, cum ar fi Suedia sau Estonia, de exemplu.”

Mila Malairău, Director Executiv al AmCham Moldova a menționat că ”comunitatea AmCham este un for ideal în vederea cooperării în tot ce ține de transformarea digitală și incluziunii financiare, aici fiind prezenți toți stakeholderii acestor procese: comercianți, creditori bancari și non-bancari, prestatori ai serviciilor de plăți, sistemele de plăți internaționale, specialiștii IT și, desigur, consultanții în domeniul dat.”

Douglas Muir, Directorul Programului Reforme Structurale ale USAID, a menționat: ”Sperăm să vedem un Guvern în Moldova care să fie puternic axat pe e-commerce și pe îmbunătățirea sistemului financiar și care să dorească să investească capital politic în acest lucru. Răsplata va veni în termen lung, dar eu cred că cetățenii moldoveni au dreptul la aceea ca să se simtă confortabil să își utilizeze telefonul mobil pentru orice tranzacție”.

În prima zi a Conferinței, s-au pus în discuție mai multe linii de subiect focusate, în special, pe edificarea unei economii fără numerar, inclusiv din perspectiva dezvoltării comerțului electronic. Astfel, pe dimensiunea construirii unei societăți fără numerar, s-a realizat o trecere de la o perspectivă mai macro, legată de cele mai bune practici de construire a unor astfel de societăți în regiunea Europei Centrale și de Est, la experiența Suediei în calitate de țară cu cel mai dezvoltat ecosistem fără numerar și, în final, s-a prezentat o perspectivă regională și națională a conceptului de ”smart city”. Pe partea de comerț electronic, s-a realizat discutarea subiectelor ce țin de 3 dimensiuni a acestuia: guvernamentală – reglementarea și perspectivele de dezvoltare; business – cu problematica asociată comerțului electronic din perspectiva mediului de afaceri și dimensiunea clientului – prin discutarea asupra riscurilor digitale aferente realizării tranzacțiilor pe online, dar și elemente de protecție a consumatorilor ce sunt asociate acestora.

Potențialele riscuri asociate dezvoltării unei societăți fără numerar au fost puse în discuție în cadrul Secțiunii Speciale, unde Alexandru Gozun, Leaderul biroului PwC din Moldova, manager senior servicii de consultanta și unul din moderatorii Conferinței, a menționat judicios că ”acestea apar pe parcursul călătoriei realizate de un client: începând de la primul contact și procesul de identificare al clientului, continuând prin provocările asociate restricțiilor ce vizează acțiunile de prevenire și spălare a banilor și finalizând cu asigurarea protecției datelor cu caracter personal pe parcursul și după ciclul de viață a interacțiunii cu instituția financiară”.

 

În a doua zi a Conferinței, au fost puse în discuție 2 dimensiuni importante: incluziunea financiară și sistemele de plăți. Astfel, incluziunea financiară a fost văzută prin prisma unor sisteme de măsurare și perspective de dezvoltare internaționale, prezentate de speakeri de la OECD și Banca Mondială, pentru ca, ulterior, să se prezinte experiența Olandei, în calitate de țară care a reușit să se impună la nivel mondial pe dimensiunea de educare financiară și a Ministerului Finanțelor din Moldova, care și-a împărtășit experiența și planurile de educare financiară, pentru ca să se prezinte, în final, modul prin care incluziunea financiară se realizează prin implementarea unor instrumente financiare alternative (ca crowdfunding, de exemplu) și plin dezvoltarea unui sistem de plăți electronice viabil.

Pe partea sistemelor de plăți s-a pus în discuție modul în care acestea arată la moment la nivel internațional și perspectivele de dezvoltare a acestora, inclusiv a sistemelor informaționale ce asigură buna funcționare a acestora. Un accent aparte s-a pus pe experiența consumatorului în cadrul interacțiunii cu banca, dar și modul în care au evoluat și se dezvoltă piața prestatorilor serviciilor de plată non-bancari la nivel național.

Forul a întrunit experți de top din cadrul Organizației Europene de Cooperare și Dezvoltare, Băncii Mondiale, USAID, Asociația Bancherilor din Suedia, Ministerului Finanțelor din Țările de Jos, Autorității de protecție a datelor cu caracter personal din Letonia, reprezentanți ai Consiliului Economic de pe lângă Prim-ministru, Asociației Companiilor în Tehnologii Informaționale și Comunicații (ATIC), reprezentanți ai Serviciului Fiscal de Stat, Centrului de Tehnologii Informaționale în Finanțe, Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor și Supravegherea Pieței, Băncii Naționale a Moldovei, precum și speakeri cu renume internațional din Regatul Unit, SUA, Republica Cehă, Ucraina și Italia.

*Înregistrarea video a e-TRADECON, precum și detalii ce țin de agenda evenimentului, partenerii, speakerii sau materialele utilizate în conferință pot fi găsite pe pagina oficială a conferinței: https://amcham-moldova.glueup.com/event/digital-transformation-and-financial-inclusion-conference-dtfincon21-36169/

Pentru informații adiționale rugăm să contactați:
Veronica Sirețeanu, Policy Manager, AmCham Moldova
Tel. 079269119

Latest AmCham News