AmCham a realizat Studiul privind impactul social-economic al sectorului de creditare nebancară

  • 03.05.2022

Studiul privind impactul social-economic al sectorului de creditare nebancară a fost elaborat de către consultantul independent, Dumitru Vicol, în cooperare cu AmCham Moldova.

Scopul studiului este de a analiza, cuantifica și descrie rolul sectorului de creditare nebancară în economia națională în perioada 2016-21, precum și impactul unor eventuale modificări conceptuale în domeniul creditării din perspectiva incidenței asupra creșterii economice, veniturilor bugetare și incluziunii financiare.

Principalele concluzii ale studiului sunt următoarele:

  • la sfârșitul anului 2021 numărul de beneficiari ai sectorului de creditare nebancară constituia 430 mii persoane (49.4% din populația activă a Moldovei), dintre care 208 mii femei. În anul 2021, 45% din totalul creditelor acordate de către 9 OCN-uri analizate au fost realizate în baza metodelor de verificarea a capacității de plată prin metode alternativă și 55% în baza veniturilor oficiale.
  • sectorul nebancar a furnizat în jur de 26% din totalul creditelor acordate în agricultură de către sistemul financiar. 
  • impactul direct al sectorului nebancar asupra economiei naționale se estimează în jurul la 4.9 miliarde lei în perioada 2016-21, dintre care 1.9 miliarde lei sunt plăți către angajați, impozitul pe venit, contribuții sociale și medicale.
  • impactul indus se estimează în jur de 32.9 miliarde lei producție (cifră de afaceri adițională) în perioada anilor 2016-21, ceea ce ar fi livrat în jur de 3.3 miliarde lei la bugetul (0,91% din veniturile BPN în perioada respectivă).
  • dezvoltarea accelerată a sectorului nebancar a fost posibilă datorită investițiilor străine directe, care pentru 9 OCN-uri din țară supuse analizei, au constituit 4.6 miliarde lei la sfârșitul anului 2021. 
  • motorul incluziunii financiare a sectorului nebancar este axat pe creditarea conform criteriilor alternative (active, istoric de creditare, afacere neînregistrată). În cazul anulării posibilității creditării în baza metodelor de verificarea a capacității de plată prin metode alternativă, soldul creditelor nebancare acordate la sfârșitul anului 2021 nu ar fi fost de 11.3 miliarde lei ci de 5.3 miliarde lei, iar numărul de beneficiar ar fi fost de 236 mii comparativ cu 430 mii la moment.
  • deși s-a observat o dinamizare a creditării în baza veniturilor oficiale în perioada 2020-21, dimensiunea sectorului informal în economie (30-40%) sugerează că limitarea creditări în baza metodelor alternative ar trebui făcută gradual.  

Mizăm pe faptul că Studiul va reprezenta un suport analitic complex ce va fi utilizat în procesul decizional privind reglementarea sectorului nebancar, astfel încât, deciziile aprobate să asigure dezvoltarea sustenabilă a sectorului financiar și, respectiv, a economiei naționale și bunăstarea cetățenilor.

Studiul poate fi accesat aici.

 

Latest AmCham News