BIZLAW: AmCham sesizează că Guvernul și-a schimbat abordarea privind susținerea proiectelor de energie regenerabilă

  • 19.02.2021

Camera de Comerț Americană din Moldova (AmCham) a sesizat Parlamentul privind schimbarea de abordare a Guvernului în problemele ce țin de promovarea energiei regenerabile. Mai exact, în avizul dat inițiativei de modificare a Codului funciar se spune că proiectul în redacția inițială permitea tuturor proiectelor de energie regenerabilă, indiferent de tehnologia folosită, să beneficieze de anumite condiții permisive în legătură cu folosirea terenului agricol, pe când versiunea aprobată oferă această posibilitate doar proiectelor fotovoltaice.

Proiectul în redacția expusă spre consultări publice stabilea faptul că se permite modificarea destinației terenurilor agricole de calitate superioară şi a terenurilor din fondul forestier în altă categorie de destinație în cazul amplasării obiectivelor de producere a energiei electrice regenerabilă. În versiunea finală, această excepție a fost exclusă, dar în schimb a fost reglementat faptul că terenurile cu destinație agricolă pot fi folosite pentru instalațiile de panouri fotovoltaice care sunt amplasare pe terenuri cu soluri degradate și au gradul de evaluare a fertilității naturale mai mic de 40 de puncte. Prin urmare, proiectul în redacția inițială permitea tuturor proiectelor de energie regenerabilă, indiferent de tehnologia folosită, să beneficieze de anumite condiții permisive în legătură cu folosirea terenului agricol. Versiunea aprobată oferă, însă, această posibilitate doar proiectelor fotovoltaice, discriminând alte tehnologii, precum este cea eoliană, de exemplu.

AmCham spune că din punct de vedere tehnic, un proiect de energie eoliană nu poate fi amplasat pe criterii de teren (ca cele solare), ci strict pe criterii de resursă a vântului. Fezabilitatea unui proiect eolian se determină în număr de ore echivalente de producție, amplasament care poate coincide cu terenuri agricole de o bonitate mai ridicată. Prin urmare, tehnologia care cel mai mult are nevoie de suport legal privind folosirea terenurilor este tehnologia eoliană. Nu mai puțin important este și faptul că pentru o putere instalată de 5 MW de exemplu, în energie eoliană se va folosi 0.22 ha, pe când aceeași putere în panouri fotovoltaice va ocupa 15 ha de teren.

Latest AmCham in Media