PwC Moldova: Tax and Legal Alerts no.3

  • 13.04.2016

Buletin informativ juridic şi fiscal

Moratoriu asupra controlului de stat

Pe scurt

Parlamentul Republicii Moldova a instituit moratoriul asupra controlului de stat în perioada 1 aprilie – 1 iulie 2016.

În detaliu

Legea* prevede instituirea moratoriului pentru o perioadă de trei luni asupra controalelor de stat, planificate și inopinate, efectuate de organele de stat, inclusiv fiscale. În partea ce ține de controlul vamal, moratoriul se aplică doar controalelor ulterioare, efectuate conform prevederilor stabilite de Codul vamal.

Moratoriul nu se aplică asupra controlului efectuat:

- în cadrul urmăririi penale;
- de Banca Națională a Moldovei;
- de Curtea de Conturi a Republicii Moldova;
- de Comisia Națională a Pieței Financiare în privința persoanelor fizice și juridice care desfășoară activitate de asigurare;
- alte tipuri de controale de stat prevăzute la art. 1 alin. (4), al Legii.

Ca excepție, în baza deciziei Ministerului Economiei, controlul de stat poate fi efectuat dacă există un pericol iminent pentru viața și sănătatea populației, pentru securitatea economică a statului și pentru mediu. Pe perioada moratoriului se interzice ridicarea bunurilor și a dispozitivelor de stocare a datelor în cadrul tipurilor de controale de stat prevăzute expres în Lege. Se interzice organelor de control abilitate să aplice sechestru sau sigilii pe bunuri, încăperi sau oricare alte obiecte, ori să întreprindă alte măsuri ce ar duce la suspendarea completă sau parțială a activității persoanelor supuse controlului, cu excepția controlului efectuat în cadrul urmării penale, de către Banca Națională a Moldovei, în domeniul respectării normelor anti-incendiu și în cazul efectuării controlului de stat excepțional. Până la expirarea termenului de trei luni, Guvernul este în drept să decidă privitor la prelungirea moratoriului asupra controlului de stat. În cazul efectuării unui control de stat cu încălcarea prevederilor Legii, persoanele afectate sunt în drept să apeleze la poliție pentru stoparea acțiunilor ilicite, inclusiv pentru evacuarea din incintă a persoanelor care efectuează controlul.

Controalele de stat în desfășurare, care cad sub incidența Legii, încetează la data instituirii moratoriului, cu întocmirea actului de constatare în termen de cinci zile lucrătoare.

[Sursa: *Legea nr. 18 din 4 martie 2016 privind moratoriul asupra controlului de stat, Monitorul Oficial Nr. 79-89 din 1 aprilie 2016]

Accesați informația integral în Română
sau Engleză
 

PricewaterhouseCoopers (PwC) Moldova
PricewaterhouseCoopers (PwC) Moldova

PwC helps organisations and individuals create the value they’re looking for. We’re a network of firms in 157 countries with more than 208,000 people who are committed to delivering quality in assurance, tax and advisory services. This network structure provides PwC member firms with the flexibility to operate simultaneously as local businesses, but also on a global scale, creating a platform through which member firms share knowledge, skills and resources and delivery services of consistently high quality to international and local clients. PwC started operations in Moldova in 1996. It has continuously expanded the scope of its services and currently offers a full range of professional services to both international and Moldovan enterprises. Overseen by 16 partners and employing over 600 specialists and support staff, PwC operates in Romania and Moldova from a network of four offices in Bucharest, Timisoara, Cluj-Napoca, Constanta and Chisinau.

Latest Members & Partners News