AmCham Moldova a prezentat pozitia pe politica bugetar-fiscală și vamală 2025

  • 19.06.2024

AmCham a prezentat, pe data de 19 iunie, scrisoarea de poziție aferentă proiectului Hotărârii Guvernului ce vizează politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2025, remisă în adresa Ministerului Finanțelor.

Întâi de toate, apreciem pozitiv respectarea calendarului stabilit în legea privind finanțele publice și transparență bugetară pentru elaborarea proiectului de politică fiscală și vamală pentru anul 2025, cât și includerea unor inițiative pe care mediul de afaceri le promova de mai mult timp.

AmCham a participat activ la consultarea publică a proiectului și la ședințele de lucru pe platforma Ministerului Finanțelor.

Scrisoarea de poziție conține propuneri punctuale pe proiect, precum și propuneri suplimentare extrem de importante pentru mediul de afaceri, AmCham, insistând, inter alia, pe necesitatea elaborării și includerii prevederilor aferente inițiativelor de stimulare a investițiilor, a economiei verzi și a creșterii economice per ansamblu cât și necesitatea revizuirii unor prevederi din cadrul legislativ aferent prețurilor de transfer pentru asigurarea predictibilității și celorlalte principii de impunere prevăzute în Codul fiscal.

De asemenea, a fost propusă introducerea unui nou instrument/beneficiu extra-salarial – tichetul de vacanță; operarea modificărilor la Legea nr. 1540/1998 privind plata pentru poluarea mediului (în vederea eliminării tuturor neconcordanțelor); revizuirea Hotărârii Guvernului nr. 693/2018 cu privire la determinarea obligațiilor fiscale aferente impozitului pe venit, în scopul ajustării acestora la realitățile economice actuale; reformarea sistemului taxelor locale, pentru a oferi mai multă transparență și predictibilitate.

Documentul integral poate fi consultat aici.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să îl contactați pe Mihai Burunciuc (mihaiburunciuc@amcham.md), Policy Manager AmCham.

Latest Advocacy on the Go