Misiune de Afaceri în Republica Moldova a companiilor membre AmCham România

  • 05.02.2024

AmCham Moldova și AmCham România, cu sprijinul Ambasadei SUA la Chișinău, a organizat în perioada 4-6 februarie o misiune de afaceri în Moldova, în continuarea inițiativelor similare din anii trecuți.

Această ediție a forumul de afaceri s-a concentrat pe oportunități economice și stimulente de investiții în Republica Moldova în contextul deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Scopul celor două organizații de afaceri este de a facilita colaborarea între companiile interesate de oportunitățile de investiții pe care le oferă Republica Moldova.

În deschiderea evenimentului, Alexandru GOZUN, președintele AmCham Moldova, a subliniat că acest forum „se încadrează în seria de activități-nucleu ale AmCham Moldova - cele de stimulare, de suport în atragerea investițiilor străine în Republica Moldova”, iar modul în care este organizat „denotă apartenența la valoarea de promovare a parteneriatelor regionale”. Alexandru Gozun a declarat că participarea la forum și suportul acordat acestei inițiative bilaterale de către reprezentanții oficiali ai guvernului Republicii Moldova „contribuie la prezentarea ofertei de țară în ciuda unui context regional dificil, dar care este contrabalansat benefic de calea pe care a pășit Republica Moldova - cea de negociere a statului de membru al UE”.

Ambasadorul SUA la Chișinău, Excelența Sa Kent D. LOGSDON, și-a exprimat bucuria că foarte multe companii moldovenești, românești, dar și americane s-au adunat la acest forum și a remarcat că „interesul puternic pentru acest eveniment demonstrează o creștere a conștientizării potențialului de investiții în Republica Moldova”. Excelența Sa a subliniat susținerea oferită de SUA Republicii Moldova în accederea la UE și în crearea unui viitor mai democratic, prosper și sigur. Totodată, șeful misiunii diplomatice a salutat rezistența Moldovei în fața provocărilor din sectorul energetic, a dezinformării și a contextului geopolitic.

Delegația României, condusă de Cristian SPORIȘ, președintele AmCham România, care a inclus peste 60 de lideri de afaceri, reprezentând 40 de companii membre AmCham România, a fost însoțită de ministrul Economiei din România, Ștefan-Radu OPREA, și de ambasadorul SUA în România, Kathleen KAVALEC.  

Excelența Sa a remarcat numărul mare al participanților interesați de a explora oportunitățile de afaceri pe care le oferă Republica Moldova și a subliniat importanța acestui moment crucial în care atât Statele Unite, România, cât și Republica Moldova au o viziune comună de securitate și prosperitate economică care va modela viitorul colaborării dintre aceste state. Totodată, ambasadorul SUA Kathleen KAVALEC a menționat că, revenind în România în calitate de șef al misiunii diplomatice, după mai mulți ani, a putut vedea transformările evidente de care a beneficiat România în calitate de membră a UE.

Președintele AmCham Romania a subliniat că această reuniune bilaterală deschide seria misiunilor de afaceri pe care AmCham le are în plan pentru anul 2024 și a remarcat că pentru companiile din România Republica Moldova oferă o piață emergentă promițătoare în mai multe domenii importante. Cristian SPORIȘ și-a exprimat încrederea că forumul „va contribui la întărirea legăturilor economice dintre România și Republica Moldova și, implicit, la dezvoltarea regiunii în ansamblu”. Reprezentantul Guvernului României, Ștefan-Radu OPREA, ministrul Economiei, a confirmat că principalele domenii pentru cooperare economică bilaterală sunt chiar cele ce urmează a fi discutate în cadrul forumului „piloni importanți precum energia, finanțele, IT, digitalizarea etc”. Oficialul a punctat faptul că România este principalul partener economic al Republici Moldova, cu o cifră de afaceri de peste un miliard de euro, dar și posibilitatea ca România să „poată diversifica exporturile în Republica Moldova”, în scopul creșterii economice pentru ambele state.

La Forumul de Afaceri din 5 februarie a participat Dorin RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova, care a prezentat profilul investițional al țării. Premierul a afirmat în cadrul forumului că „Republica Moldova are talent, are inovație, știe să învețe și să preia foarte rapid know-how-ul de la companiile internaționale” și astăzi ea „are nevoie ca aceste oportunități să fie exploatate în sensul bun al cuvântului de către capitalul, inovația și inițiativa din exterior”. Dorin Recean a subliniat că Republica Moldova își concentrează capacitățile pentru a diminua procedurile administrative în ideea ca „debirocratizarea și digitalizarea să facă viața businessului mult mai ușoară”. În acest sens, prim-ministrul a menționat că „Republica Moldova are două platforme de dezvoltare a businessului: industrială, gen zona economică liberă, și IT-parcurile care și-au demonstrat eficiența prin faptul că atestă o creștere exponențială a producerii și exportului de afaceri”. Pe de altă parte, premierul a mai spus că între ceea ce Republica Moldova a întreprins în ultimii ani pentru a se apropia de comunitatea europeană în aspect economic a fost „să deschidem piața UE, piața CEFTA și alte piețe prin a oferi oportunități de investiții aici pentru exporturile în aceste piețe”.

La eveniment au participat și alți oficiali de stat moldoveni precum Dumitru ALAIBA, viceprim-ministru și ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, Vladimir BOLEA, viceprim-ministru și ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, Victor PARLICOV, ministru al Energiei, Dragoș GUȚU, director al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Roman COJUHARI, director general al Agenției Proprietății Publice.   

Agenda forumului a inclus și patru mese rotunde dedicate aprofundării tematicilor despre cooperarea economică în domenii de interes pentru investiții: sănătate, IT și transformare digitală, energie și servicii financiare.

Despre AmCham Moldova

Camera de Comerț Americană din Moldova (AmCham Moldova) este o organizație independentă, neguvernamentală, nonprofit, care promovează interesele de afaceri ale membrilor săi prin dialog, transparență și responsabilitate. AmCham Moldova este dedicată îmbunătățirii climatului de afaceri din Republica Moldova și promovării comerțului și investițiilor între Moldova și Statele Unite ale Americii.

Despre AmCham România

Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) este între cele mai reprezentative asociații ale comunității de afaceri din România și reunește peste 550 de companii americane, internaționale și românești ce activează în 32 de sectoare economice. 

Latest AmCham News