AmCham Moldova a efectuat sondajul „Tax&Customs Survey TAXCON`23”

  • 19.10.2023

Camera de Comerț Americană din Moldova a realizat sondajul „Tax&Customs Survey TAXCON`23”, la care au participat 51 din cele 161 de companii membre.

Sondajul a fost efectuat cu scopul de a evalua percepția mediului de afaceri asupra calității serviciilor prestate de Serviciul Fiscal de Stat și Serviciul Vamal, dar și eficiența dialogului public-privat pe dimensiunea politicilor fiscale și vamale.

Conform rezultatelor sondajului, puțin peste jumătate din respondenți consideră că politicile fiscale și vamale sunt previzibile și constată o stabilitate relativă în mediul fiscal, dar și necesitatea unei îmbunătățiri a transparenței.

În timp ce jumătate din cei chestionați apreciază politicile fiscale ca fiind eficiente, percepția este una mai scăzută pentru politicile vamale, care necesită la fel o mai bună aliniere.

Totodată, aproximativ 60% din cei chestionați au evaluat calitatea dialogului fiscal ca fiind foarte bună sau bună, iar mai puțin de jumătate au afirmat același lucru despre dialogul legat de vamă și au indicat spre potențialul de îmbunătățire.

Numărul de respondenți este comparabil cu media companiilor membre implicate activ în dezbaterea și promovarea inițiativelor de advocacy în cadrul Comitetului fiscal.

Eșantionul a reprezentat industria alimentară, cea de prelucrare, agricultura, materialele de construcție, sectorul energetic, industria farmaceutică, gestionarea deșeurilor, sectorul financiar, asigurările, microfinanțarea, auditul, consultanța și contabilitatea, IT, telecomunicațiile, comerțul, distribuția, publicitatea, serviciile poștale, curieratul și logistica.  

Rezultatele sondajului au fost dezvăluite în cadrul celei de-a patra ediții a conferinței TAXCON, care a avut loc pe 21 septembrie 2023 la Chișinău.

Sondajul are o marjă de eroare de plus-minus 3%.

 

Pentru a afla rezultatele sondajului, accesați:

 

Tax&Customs Survey TAXCON`23

Latest AmCham News