IFC va susține FinComBank în vederea atragerii investițiilor în Moldova pentru dezvoltarea acesteia în urma COVID-19

  • 11.11.2021

 

Pentru a ajuta instituțiile financiare să depășească criza în urma pandemiei COVID-19, IFC va susține FinComBank în eforturile sale de a îmbunătăți practicile de management al riscului și de a-și consolida activitățile bancare de bază. Acest lucru va ajuta la depășirea deficitului de resurse, cu care se confruntă microîntreprinderile, întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) autohtoni și va contribui la menținerea stabilității economice în țară.

Potrivit Băncii Mondiale,  Moldova se numără printre una din cele mai afectate țări din Europa de COVID-19, cu o scădere a PIB-ului de 7% în 2020. Riscul de credit continuă să reprezinte o amenințare semnificativă la adresa stabilității sectorului bancar. Ca răspuns, guvernul a introdus o serie de măsuri pentru a stimula redresarea sectorului privat prin reforme structurale.

Contribuind la eforturile guvernului, IFC va consilia FinComBank cu privire la creșterea sa durabilă, sporirea performanțelor Băncii și alinierea strategiilor de management al riscului la standardele internaționale. Acest lucru va permite Băncii să majoreze volumul creditelor pentru întreprinderile mici din Moldova și să sporească calitatea de deservire.

De asemenea, IFC va susține Banca în dezvoltarea instrumentelor de management al riscului financiar și operațional, care vor asigura un nivel suficient de capital pentru a face față viitoarelor crize. Acest lucru va consolida rezistența FinComBank la consecințele pandemiei COVID-19, permițându-i să devină mai puternic.

„Schimbările și transformările care au loc la nivel global și local modifică, de asemenea, cerințele interne și externe ale Băncii în ceea ce privește eficiența, transparența și conformitatea cu cerințele de reglementare. Parteneriatul cu cea mai mare instituție financiară internațională, IFC, ne va ajuta să actualizăm și să îmbunătățim structura și modelul de afaceri al Băncii, pentru a ne adapta cu ușurință la un mediu în continuă schimbare, inclusiv la inovațiile tehnologice rapide, și fiind în același timp la nivelul așteptărilor clienților noștri”, a declarat Dana Scripnic, Președintele Interimar al Comitetului de Conducere FinComBank S.A.

Proiectul de consiliere se bazează pe IFC Europe and Central Asia Covid Response Diagnostic Program lansat la începutul anului 2021.

Rolul sectorului bancar este esențial pentru accelerarea creșterii economice în Moldova”, a declarat Jason Pellmar, Director Regional IFC pentru Ucraina, Belarus și Moldova. „Parteneriatul nostru cu FinComBank va contribui la construirea unui model bancar sustenabil bazat pe cele mai bune practici internaționale, esențiale pentru a atrage investiții pe termen lung. Acest proiect este o componentă cheie a programului nostru de țară mai larg, orientat spre îmbunătățirea mediului de afaceri al țării, astfel încât să promoveze o redresare economică incluzivă și rezistentă.”

Activitatea de investiții și consiliere a IFC în Moldova se bazează pe mai mult de un deceniu de experiență în diverse sectoare și este aliniată cu World Bank’s Country Partnership Framework, care sprijină tranziția țărilor către un nou model de dezvoltare, mai durabil și incluziv, prin consiliere, finanțare și parteneriate.

Despre IFC

IFC — membru World Bank Group— cea mai mare instituție de dezvoltare globală axată pe sectorul privat de pe piețele emergente. Activează în peste 100 de țări și folosește capitalul, experiența și influența sa pentru a crea piețe și oportunități noi în țările în curs de dezvoltare. În anul fiscal 2021, IFC a înregistrat un record de 31,5 miliarde de dolari finanțate către companii private și instituții financiare din țările în curs de dezvoltare, demonstrând puterea sectorului privat de a pune capăt sărăciei extreme și de a stimula prosperitatea comună, pe măsură ce economiile se confruntă cu impactul pandemiei de COVID-19. Pentru mai multe informații, accesați www.ifc.org.

Despre FinComBank S.A.

FinComBank S.A. a fost fondată în 1993 și este una dintre băncile comerciale din Republica Moldova, care ocupă poziția de lider pe piață bancară autohtonă. FinComBank S.A. oferă o gamă largă de servicii bancare atât pentru clienții locali, cât și străini. Printre clienții FinComBank S.A. se numără persoane fizice, întreprinderi micro-, mici și mijlocii, precum și întreprinderi mari din principalele sectoare ale economiei țării. Pe parcursul mai multor ani banca  colaborează cu succes cu Banca Mondială, Fondul European pentru Europa de Sud-Est (European Fund for Southeast Europe), Corporaţia pentru investiţii străine private (Overseas Private Investment Corporation (OPIC). FinComBank este membru al Proiectul de Servicii Financiare Rurale şi Dezvoltarea Businessului Agricol (IFAD), al Proiectului de Investiţii şi Servicii Rurale (RISP), precum şi al Proiectului de Ameliorare a Competitivităţii, faza I și II (PACI, PACII). Pentru mai multe informații, vă rugăm să accesați www.fincombank.com.

Comunicatul de presă in Engleza

Comunicatul de presă in Rusa

FinComBank
FinComBank

FinComBank was established in July 1993 as a joint-stock company. Today it is a well-positioned, highly profitable mid-sized bank with a very professional and dedicated management team. FinComBank provides a wide range of corporate and investment banking services to Moldovan and foreign clients. The Bank’s customers include individuals, micro, small and medium enterprises, representing all the main sectors of the Moldovan economy. However, FinComBank considers being a priority servicing micro- and small business as well as private individual entrepreneurs. 90% of new credits are issued to SMEs. FinComBank’s 17 branches and 67 agencies are located all over the Republic. At present, the Bank has 139 shareholders, 575 employees, and over 110 thousand clients. In August 2007 widely well-known venture Western NIS Enterprises Fund (WNISEF) became one of the major shareholders of FinComBank after purchase of 25 percent of the bank’s shares. Since 1995 the Bank has had its annual financial audits conducted according to international standards initially by Coopers & Lybrand/PriceWaterhouseCoopers), then by Ernst & Young. As a result it has maintained its financial strength by complying with all international standards concerning liquidity margins and capital adequacy required under the Basle Accords. The Bank is one of the founders of the Banking Association of Moldova and the Moldovan Stock Exchange and a member of the American Chamber of Commerce in Moldova (AmCham).

Latest Members & Partners News