Comentariile AmCham Moldova pe marginea inițiativei de diminuare a plafonului privind cuantumul dobânzii, comisioanelor și penalităților la creditele oferite de organizațiile de creditare nebancară.

  • 08.04.2021

Ca și în alte sectoare economice, subiectul reglementării prețului creditării este unul complex care generează consecințe pe termen scurt și pe termen lung, neexistând o soluție ce să rezolve toate problemele.

În baza analizelor financiare și juridice conținute în opinia AmCham Moldova, sumarizăm impactul de reglementare:
- Se va diminua considerabil perioada de creditare a creditelor de până la 50 000 MDL;
- Se va majora cuantumul tranșelor achitate de debitorii consumatori;
- Se va diminua valoarea creditului acordat;
- Va dispărea oferta de creditare pe termen mediu și lung;
- Se va afecta exigența creditorilor, aceștia fiind mult mai puţin flexibili în acceptarea unor întârzieri la plata ratelor de credit.

Sperăm că categoriile de informații conținute în adresare precum i. ponderea creditelor de consum în PIB; ii. direcțiile de utilizare a creditelor contractate de OCN; iii. elementele de costuri ce determină prețul creditului oferit de OCN; iv. impactul fiscal al sectorului OCN; v. considerentele BNR și a mediului academic român pe dimensiunea plafonării ratelor de credit, sunt persuasive în vederea amânării promovării inițiativei de diminuare a plafonului privind cuantumul dobânzii, comisioanelor și penalităților la creditele oferite de organizațiile de creditare nebancară.

Deși există, fără îndoială, abuzuri pe piața de creditare, plafonarea reprezintă un instrument ineficient de atingere a obiectivului de dobânzi mai mici și evitarea supra-îndatorării populației, pe termen lung. Pentru a reduce supra-îndatorarea populației este nevoie de o abordare sistemică prin înțelegerea
problematicilor cu care se confruntă sectorul de creditare, dar și desfășurarea consecventă a campaniilor de educare financiară.

Textul integral poate fi accesat aici.
 

Latest Advocacy on the Go