Republica Moldova are șansa de a se antrena plenar în implementarea principiilor unei economii verzi responsabile care să protejeze mediul și să asigure un viitor sustenabil, inclusiv din perspectiva negocierilor de aderare la UE. Este ideea principală enunțată în cadrul „Green Future Conference”, organizată joi, 14 martie, la Chișinău, de AmCham Moldova, în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.
O soluție ideală pentru a asigura scăderea cu 15% anual a emisiilor de carbon este greu de găsit, a remarcat în deschiderea conferinței Alexandru Gozun, președintele AmCham Moldova. Cu siguranță însă fiecare din noi poate să-și regândească procesele de business astfel încât să excludă treptat tipărirea, să utilizeze fiecare kilowatt doar din resurse regenerabile, să micșoreze consumul de apă sau optimizeze producerea deșeurilor.
Riscurile asociate schimbărilor climatice față de profitabilitatea afacerilor se exprimă prin randamentul redus al materiilor, perturbarea lanțurilor de aprovizionare, pierderea potențialului de piețe noi de desfacere. Și consumatorii de pe piețele noastre de desfacere vestice gândesc astăzi nu doar prin prisma produsului pe care îl procură, dar și a modului în care a fost fabricat.
Nicio industrie din țara noastră nu este irelevantă pentru tranziția spre o economie verde, iar din această perspectivă se pot distinge patru priorități pentru business. Acestea se referă la decarbonizarea operațiunilor și a lanțului de aprovizionare, construirea rezilienței față de factorul de risc climatic, mobilizarea capitalului sustenabil și adoptarea practicilor robuste de raportare, a specificat Alexandru Gozun.
Republica Moldova este un lider regional în ce privește economia verde, cu un potenţial mare de energie regenerabilă, a remarcat în context vicepremierul Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării. „Noi construim o economie liberă, deschisă, digitală, dar ne dorim desigur și o economie corectă pentru ziua de mâine, inclusiv prietenoasă mediului. Eficiența energetică și utilizarea rațională a resurselor sunt elemente esențiale pentru succesul nostru”, a subliniat Dumitru Alaiba.
USAID și partenerii săi Marea Britanie și Suedia sunt mândri că susțin tranziția verde a afacerilor din Republica Moldova împreună cu Guvernul de la Chișinău și AmCham Moldova, a menționat William Trigg, director pe creștere economică la USAID Moldova. Potrivit lui, în procesul de integrare europeană, antreprenorii moldoveni trebuie să înțeleagă că practicile ecologice sunt cruciale pentru ca afacerile să poată avea succes pe plan regional și concura pe piețele europene.
La conferință au participat aproximativ 100 de antreprenori interesați să exploreze și să adopte practici mai sustenabile, reprezentanți ai societății civile, sectorului public, organizațiilor de suport și mediului academic.
Green Future Conference și-a propus să servească drept platformă de discuții pe subiecte ce țin de: politicile de decarbonizare a sectoarelor economice, dezvoltarea ecologică a sectorului privat, asimilarea tehnologiilor verzi, planificarea urbană pe principii durabile, parteneriate inovatoare, implementarea principiilor economiei verzi și circulare.
Evenimentul a fost sprijinit de Orange Moldova și Qair.
Această activitate a fost realizată cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.
Pentru detalii - https://greenfutureconferencemoldova.com/
Sun | Mon | Tue | Wed | Thu | Fri | Sat |
---|---|---|---|---|---|---|
Latest AmCham News