Conferință internațională de arbitraj comercial, organizată de CACIC și AmCham Moldova

  • 30.11.2023

Curtea de Arbitraj Comercial Internațional din Chișinău (CACIC) și Camera de Comerț Americană din Moldova (AmCham Moldova) au desfășurat joi, 30 noiembrie, la Chișinău cea de-a doua ediție a Conferinței Internaționale de Arbitraj Comercial cu genericul: „Soluție inteligentă pentru rezolvarea litigiilor între profesioniști”.

„AmCham Moldova lucrează cot la cot cu Guvernul pentru a consolida climatul de afaceri și investiții din Moldova”, a menționat în deschiderea conferinței Excelența Sa Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al SUA în Republica Moldova, Kent Doyle Logsdon. În opinia sa, mecanismele alternative de soluționare a litigiilor oferă companiilor opțiunea de a rezolva disputele rapid și echitabil, dar în același timp scot în evidență faptul că reconcilierea și relațiile sunt mai importante decât a obține câștig de cauză.

La rândul său, Olesea Stamate, președintele Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, a dat asigurări că Parlamentul susține promovarea metodelor alternative de soluționare a litigiilor. „Suntem deschiși pentru perfecționarea cadrului legislativ, facilitarea utilizării arbitrajului în rezolvarea disputelor cu respectarea standardelor înalte de integritate și imparțialitate”, a remarcat Olesea Stamate.

Revizuirea și îmbunătățirea cadrului normativ pe domeniul arbitrajului este o acțiune pe care Guvernul preconizează să o realizeze și chiar finalizeze în 2024, a subliniat în context Eduard Serbenco, secretar de stat la Ministerul Justiției al Republicii Moldova. Potrivit lui, în practica arbitrajului din țara noastră au fost atestate cu adevărat deficiențe legate de aplicarea legislației și ele trebuie eliminate.

„Sper că acest eveniment va reprezenta un for permanent pentru schimb de idei și experiență, pentru cunoașterea de lucruri noi, conexiuni profesionale și pentru a suscita un interes mai larg față de arbitraj”, a accentuat Victor Baciu, policy manager la AmCham Moldova și secretar general al CACIC.

În cadrul conferinței au fost prezentate rezultatele studiului: „Evaluarea legislației și practicii arbitrale din Republica Moldova”, elaborat cu suportul BERD și în parteneriat cu IDLO (International Development Law Organization).

Agenda a mai inclus subiecte privind aspectele legale și etice de interacțiune în procedura arbitrală, impactul insolvenței asupra acesteia, rezolvarea disputelor din domeniul energetic, digitalizarea arbitrajului comercial.  

Latest AmCham News