Impozitarea tichetelor de masă a scăzut cu peste 40% numărul de beneficiari

  • 27.06.2023

Decizia de impozitare de la 1 ianuarie 2020 cu 24% a tichetelor de masă electronice (TME) a avut consecințe semnificative asupra pieței tichetelor de masă din Republica Moldova. De atunci și până în prezent, 53 la sută dintre companii au încetat să mai ofere tichete de masă angajaților, iar numărul de beneficiari a scăzut cu 40 la sută.

În cadrul unei conferințe de presă organizate de Camera de Comerț și Industrie Franța-Moldova (CCIFM), Asociația Investitorilor din România (AIR) și Camera de Comerț Americană din Moldova (AmCham Moldova) pe 27 iunie, au fost prezentate rezultatele unui studiu privind tichetele de masă. Conform datelor, doar 6,5% dintre salariații din Moldova beneficiază în prezent de TME. Astfel, s-a constatat că impozitarea a afectat grav sistemul de tichete și a lovit asupra întreprinderilor mici și mijlocii, care au renunțat la acest instrument de stimulare a lucrătorilor.

Totodată, rezultatele arată că aproximativ 89% dintre angajați percep tichetele de masă drept cea mai bună formă de asigurare a prânzului în timpul aflării la serviciu. Acest punct de vedere este împărtășit, în special, de angajații companiilor care acordă acest tip de tichete. În context, 76% dintre angajați consideră acordarea TME drept o creștere a veniturilor personale.

În conformitate cu rezultatele studiului, 75% dintre angajați sunt extrem de mulțumiți de acest beneficiu extra-salarial, care generează totodată și o atmosferă mai bună în interiorul companiilor.

Deși din februarie 2022, valoarea impozabilă a tichetelor de masă a crescut de la 45 la 70 de lei, valoarea medie a unui tichet s-a mărit nesemnificativ, de la 40,3 lei la 50 de lei. Astfel, chiar dacă companiile au posibilitatea să ofere tichete cu o valoare mai mare angajaților lor, majoritatea nu au mărit cuantumul, pentru a nu fi impozitate și mai mult. Astfel, majoritatea companiilor nu sunt de acord cu taxarea TME și ar dori anularea sau cel puțin reducerea acestui impozit.

Totodată, autorii studiului consideră că încasările indirecte din TVA și alte impozite vor acoperi valoarea de 24% a contribuțiilor de asigurări sociale. Utilizarea tichetelor de masă favorizează creșterea veniturilor bugetului public național din TVA, reieșind din considerentul că utilizarea lor se face doar în cadrul rețelei de comercianți-plătitori de TVA. În consecință, un leu cheltuit cu utilizarea tichetului de masă aduce cel puțin 23 de bani, din care TVA reprezintă 14,65%, iar restul - taxele și impozitele salariale.       

Din aprilie 2018 până în aprilie 2023 s-au acordat tichete de masă în valoare de 1,48 de miliarde de lei. În anul 2022, suma totală a reprezentat 376,5 milioane de lei sau 0,4% din valoarea totală a comerțului cu amănuntul din anul trecut.

Tichetele de masă reprezintă unul dintre cele mai răspândite beneficii extra-salariale la nivel internațional. Printre cele mai importante avantaje se numără creșterea motivației și performanței echipei, reducerea absenteismul la locul de muncă, optimizarea bugetului și a timpului, dar și asigurarea unui trai mai bun al angajaților și creșterea calității alimentației.

Tichetele de masă corespund pe deplin politicilor autorităților referitoare la combaterea economiei informale și diminuarea fluxului de numerar.

Studiul integral poate fi găsit aici.

Pentru mai multe informații vă rugăm să-l contactați pe Mihai Burunciuc, Policy Manager AmCham, (mihaiburunciuc@amcham.md). 

Latest AmCham News